Koi gezondheid bij Onlinekoiveiling.nl


Naast het aanbieden van de mooiste Japanse Koi staat Koi Gezondheid hoog bij ons in het vaandel, het is een dagtaak. Al bij de selectie van de koi in Japan kijken wij naar de gezondheid van de koi die bij de kweker zwemmen.

Vanaf het moment dat de koi aankomen in Nederland totdat de koi in uw bassin zwemt gebeurd er heel veel om ervoor te zorgen dat onze koi gezond zijn. Hoe we dat doen, leggen we hieronder uit.

5 belangrijke stappen


Stap 1: Het schoonhouden van de bassins en filters

De eerste stap in het gezond houden van onze koi is het schoonhouden van de bassins en filters. Om de dag spoelen wij alle filters. Tijdens het spoelen en schoonmaken hebben we de tijd om alle koi in de bassin goed te inspecteren. Het belangrijkste aan het spoelen en schoonmaken van de filters is dat het grove vuil wordt verwijderd, zodat het biologische gedeelte niet vervuild raakt en zich puur kan richten op het onschadelijk maken van Ammoniak en Nitriet.

Stap 2: Het testen van de waterkwaliteit

Omdat er nogal veel geschept wordt in onze bassins en het Koi bestand snel en veel kan veranderen, bijvoorbeeld door nieuwe Koi uit Japan, is het belangrijk dat we met grote regelmaat de waterkwaliteit testen. Wanneer er nieuwe Koi in een bassin zitten testen wij om de dag de waterkwaliteit op tenminste Ph, Kh, Ammoniak, Nitriet en Temperatuur. Dit houden wij per bassin bij in een digitaal logboek. Zodra de waterkwaliteit in orde is wordt deze nog wekelijks gecontroleerd om te kijken of het goed blijft.

Stap 3: De Koi controleren op parasieten

Helaas zijn Koi gevoelig voor parasieten. Om ervoor te zorgen dat u Koi ontvangt die parasiet vrij zijn, controleren wij minimaal wekelijks al onze koi. Na binnenkomst uit Japan is dit vaker totdat de koi parasiet vrij zijn. Daarna dus preventief wekelijks. Per bassin nemen wij een afstrijkje van minimaal 2 koi, vaak meer, om ervoor te zorgen dat we niks missen. Mocht het zo zijn dat er parasieten op de Koi zitten dan behandelen wij deze direct. Ook dit wordt genoteerd in het digitale logboek. Mocht een koi parasieten hebben dan mag deze niet worden opgehaald of wordt deze niet verzonden en zullen wij de klant informeren.

Stap 4: Het testen van de Koi op KHV (Koi Herpes Virus) en CEV (Carp Edema Virus / Slaapziekte)

Een week nadat de Koi aankomen uit Japan komt onze vaste dierenarts Rob Heijmans van Dierenkliniek Landhorst. We nemen dan kieuw stalen van minimaal 2 (vaak meer) koi per kweker. Deze stukjes kieuw weefsel worden vervolgens middels een PCR test gecontroleerd op KHV en CEV (slaapziekte). De uitslag hiervan hebben we vaak binnen 2 werkdagen. Wanneer de Koi van een bepaalde kweker negatief gestest zijn op zowel KHV als CEV ontvangen wij een certificaat waar dit op staat vermeld. Ook dit wordt weer bijgehouden in ons digitale logboek.

Stap 5: Het voeren van de Koi

Iets wat we continu doen is het voeren van onze koi. Alle koi krijgen minimaal 1x per dag voer. Vaak gebeurd dit meer omdat we graag voeren als er mensen in de winkel zijn of omdat we het leuk vinden ;). Onze koi worden gevoerd met A-merken. Momenteel krijgen alle koi Kiyomizo Junior, Kiyomizu Adult of Saki Hikari Balance. Met deze voeders kunnen wij onze koi sterk en gezond houden. Want een gezonde koi is minder gevoelig voor parasieten en heeft veel minder last van stress (bijvoorbeeld tijdens het transport naar uw bassin).

De laatste stap


De laatste stap is misschien nog wel de belangrijkste. Want alles staat of valt met het opvangen van Koi nadat deze naar uw bassin is verhuisd. Het is belangrijk dat uw de koi goed vervoert, rustig laat wennen aan de temperatuur van uw bassin, opvangt in goed water en nog veel meer. Wanneer u een koi bij ons ophaalt of thuis laat bezorgen zit er op de doos een sticker met 'uitpak instructies'. Hiermee proberen wij u een zo goed mogelijk advies te geven over het opvangen van Koi.

Het mooiste is als u nieuwe koi eerst kunt opvangen in een quarantaine bak om vervolgens de Koi goed te kunnen observeren. Transport brengt namelijk altijd veel stress met zich mee. Stress zorgt voor verminderde weerstand waardoor uw koi gevoeliger is voor parasieten of slecht water dan de koi in uw bassin.

Heeft u vragen over het opvangen van koi, dan helpen wij u hier graag mee. Vraag gerust om advies.